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5 dic 2010

Un cachi in dí / Un caco al giorno


I cachis mi ricuardin i agns di scuele a Udin. Une dì o vevi volût provâ a muardi un cachi inmó vert freât pe strade in tun ort e o vevi scuignût lâ svelt a resentâ le bocje in tune fontane tant che al mi leave.
I cachis di vuê no son plui chei di jar. Rivâ madûrs e pronts par mangjâ, tai negozis a no rivin che raramentri da cuant che i spagnûi e an metût sul marcjât i lôrs persimon o scuen comprâiu che son ancjemó durs.I prins ju vevi comprâts in Spagne ma a jerin veramentri masse dûrs. Alore mi soi impensât che tal est de France e an une sorte di bromui verdolins che a son un grum gustôs e sucarâts e che a si cjate dome lí. Le lôr cualitât, a disin i agricoltôrs a ven dal fat che in te regjon a n'd é un grant sbâlç di temperadure jenfri il dí e le gnot e par chesti bromui a deventin plui sucarâts.Ah si? Alore o ai cjapât doi cachis e ju ai mitûts tal congjelatôr e ju ai tirâts fûr tal indoman. Ju ai lassâts vignî ae temperature de cusine e mai soi sbafâts cun grant gust. A jerin propite come i cachis madûrs di une vôlte: Viscôs, sucarâts, cjarnôs ma cence semencis.

Se trovate come me dei cachi spagnoli duri ma d'un bel colore arancio, vi diranno che si deve mangiare cosí perché quelli sono i cachi persimon. Non credeteli.Se li mettete nel congelatore durante la notte e li tirate fuori al mattino, saranno buonissimi da mangiare nel pomeriggio quando arrivati alla temperatura di casa, vedrete la polpa molle e viscosa,sfilarvi tra le dita come una marmellata zuccherata naturalmente e gustosa come quella di un vero caco.Seppoi li lasciate di fuori nella neve il risultato é uguale al congelatore.Per 45 centesimi l'uno se ne prende almeno uno al giorno. Senza parsimonia.
Buon appetito.

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